Sorin Cîmpeanu vrea să schimbe procedura de alegere a directorilor de școli. Inspectoratele, părinții și elevi sunt excluși

Sorin Cîmpeanu vrea să schimbe procedura de alegere a directorilor de școli. Inspectoratele, părinții și elevi sunt excluși
| Foto: mediafax

Directorii de școli vor fi aleși prin vot de profesorii titulari din școlile respective, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu, noul ministru al Educației, a făcut o declarație promițătoare la început de an. Acesta își dorește ca profesorii care concurează pentru postul de director al școlii, să nu maitreacă prin concursurile organizat de Inspectoratele Școlare, ci să fie desemnați pe baza deciziei votului profesorilor titulari din școala respectivă, care au normă întreagă.

Abia aștept să organizez într-adevăr profesionist și apolitic aceste concursuri pentru inspectorii generali, pentru a ajunge mai apoi la numirea directorilor care nu trebuie să se facă așa cum se face acum, de azi pe mâine, din pixul unui inspector general.

Vă anunț că voi lupta cât pot de eficient ca alegerea unui director de școală să se facă pe baza deciziei votului profesorilor titulari din școala respectivă, care au normă întreagă. Cei care au normă fragmentată nu știu în care școală să voteze, e mai complicat.

Dar cu siguranță cei care au normă în școală au o un ascendent și au o influență unii asupra altora și cu siguranță vor știi cum să aleagă un manager. Ăsta este sistemul cel mai corect prin care un profesor într-o școală își alege liderul.

 Cred că numărul greșelilor va fi mult mai mic dacă vom reuși să impunem, politic desigur, acest sistem”, a spus Sorin Cîmpeanu.

În anul 2016, Ministru al Educației era Adrian Curaj care pleda în acel moment pentru o cu totul altă abordare a organizării concursurilor pentru directorii de școală. 

''Concursurile pentru directori de şcoli au fost de la început şi sunt o prioritate, lucrăm cu un grup puternic care fac resurse umane în multinaţionale (…). Am încredere că vom putea veni în prima etapă a concursului de director cu un test online naţional, astfel încât să aibă încredere că pot aplica toţi. Va fi acest test de resurse umane online general şi după ce trec acest test vor putea să îşi depună dosarele pentru concurs.

Desfiinţarea inspectoratelor şcolare, îmi pare rău, am spus clar nu pentru că într-un fel sau altul, noi discutăm despre descentralizare. Inspectoratele şcolare şi cei care le conduc sunt aproape de ce se întâmplă în realitate, problema este că ei nu au fost consultaţi'', a spus ministrul Adrian Curaj.

Care dintre variantele celor doi miniștrii va fi mai bună, rămâne de văzut.

Comenteaza