Foto Primul mural din Cluj care purifică aerul, la Someș Delivery

Someș Delivery provoacă și testează ideile comunității pentru  integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca. Gândit pe termen lung, el abordează în fiecare an un alt segment al râului, pe care îl analizează dintr-o perspectivă pluridisciplinară.

Anul acesta, evenimentul a constat într-o serie de acțiuni online și  offline pe tema râului din oraș și a relației sale cu locuitorii,  încheiată cu realizarea unei picturi murale pe unul din pereții  Liceului de Arte Vizuale Romulus Ladea de artiștii Ocu și Kero.

Cei doi, care realizează și proiectul ”Artă în curtea școlii”, au  folosit pentru realizarea muralului cu o vopsea specială - Airlite,  care purifică aerul. Inițiativa face parte dintr-un proiect mai amplu  al Street Delivery, dezvoltat anul acesta în București, Bacău, Iași,  Timișoara, Craiova și Cluj susținut în totalitate de Kaufland România,  prin care orașele participante își propun să ”să ridice moralul cu  muralul”.

“Tema principală a acestui mural este apa, prin care celebrăm un loc  de întâlnire a comunității din Cluj: plaja Someș din cartierul  Grigorescu. Apa reprezintă infinitatea posibilităților, conținând tot  ceea ce este virtual, tot ceea ce nu are încă formă, sămânța  primordială, toate semnele unei dezvoltări viitoare dar și toate  amenințările de resorbție. Este un imens rezervor de potențial, ca  toate spațiile verzi urbane, pe care ar trebui să le apreciem și să le  valorificăm.” au pus artiștii Ocu și Kero.

Intenția picturii murale este să ducă cu gândul la un moment de calm  în care ne cufundăm metaforic în apă și ieșim din ea, întorcându-ne  astfel la origini, de unde ne tragem forțe noi pentru această perioadă  trecătoare de stres, regresie și dezintegrare, de care depinde o fază  progresivă de regenerare, calm și renaștere”, au mai precizat ei.

Lucrarea poate fi admirată atât din curtea interioară a Liceului de  Arte Vizuale Romulus Ladea, care este rezervată doar elevilor și  cadrelor didactice, cât și de pe strada Aurel Suciu care trece pe  lângă curtea liceului și oferă o perspectivă amplă a întregii lucrări  de artă.

Someș Delivery este un proiect independent, inițiat împreună cu  Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților din România.

Comenteaza